قهوه دمی
قهوه تاریخچهای طولانی دارد و مصرف آن به قرن نهم میرسد. شاید درباره چگونگی کشف و صادرات قهوه به سراسر جهان بدانید، اما آیا به این فکر کردهاید که چگونه قهوه در طول سالها دم میشده است؟ امروز روشهای مختلفی برای دمآوری قهوه وجود دارد، از جمله AeroPress سازگار با محیط زیست و انواع تجهیزات قهوه. اما همیشه اینطور نبوده است. در اینجا به تاریخچه دم کردن قهوه در طول سالها میپردازیم. با فروشگاه خرید آنلاین قهوه تا انتهای این مقاله جذاب همراه باشید.
قهوه دمی چیست؟
قهوهٔ دمی یکی از روشهای آماده سازی قهوه است که در آن آب را بر روی قهوه آسیاب شده میریزند و آب و قهوه از فیلتر عبور میکنند و در ظرف پائینی قهوه دم شده بدست میآید. قهوه یزدی نوعی قهوه دمی است.
لینک مفید: قهوه دیویدوف
روشهای تهیه قهوه دمی
از گذشته تا اکنون روشهای مختلفی برای دم کردن قهوه استفاده شده است که به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
روشهای اولیه
در قرن سیزدهم قهوه به طور جهانی مبادله میشد و در آن زمان، روش دمآوری انتخابی این بود که دانههای قهوه را در آب داغ بخیسانند. این روش بین 5 تا 10 ساعت طول میکشید، بنابراین نمیتوانستید مثل امروز قهوه فوری تهیه کنید!
لینک مفید: قهوه و فشار خون
روش ایبریک
در قرن شانزدهم، محبوبیت قهوه در ترکیه رو به افزایش بود، جایی که اولین روش درست دم کردن قهوه آغاز شد. روش ایبریک نام خود را از دیگ کوچکی گرفته که در ترکیه هم برای دم کردن و هم برای سرو قهوه استفاده می شود. این روش هنوز پابرجاست. ایبریک یک قابلمه فلزی کوچک است که در آن تفاله قهوه، آب و شکر مخلوط می شود. سپس این مخلوط را تا نقطه جوش روی شعله می گذارند، و چند بار دیگر سرد و گرم می کنند. سپس در فنجانی ریخته می شود تا نوشیده شود.
لینک مفید: کشورهای تولیدکننده قهوه
قوری قهوه
در قهوهخانههای قرن هفدهم، برای دم کردن قهوه از قوریهای قهوه استفاده میشد. این قوریهای قهوه در قسمت پایین پهن بودند که باعث جذب بهتر حرارت می شدند. در آن زمان، قهوهخانهها از فیلترها برای قهوهشان استفاده نمیکردند. به جای این، از قوری با نوک تیز برای ریختن قهوه استفاده میشد که مانع از افتادن دانههای قهوه به فنجان می شد.
لینک مفید: بهترین قهوه برای درس خواندن
جوراب
آیا میدانستید که اولین نمونه فیلتر قهوه جورابی بود که دانه های قهوه در آن بود و بر روی آن آب داغ ریخته می شد؟ اگرچه احتمالاً بهداشتی ترین روش دم کردن قهوه نیست، اما این عمل روش های دم کردن ما را متحول کرد. پس از این، فیلترهایی برای قهوه با پارچه ساخته شد.
ظرفهای بیگین (Biggin Pots)
ظرف های بیگین نمونه اولیهای از تجاریسازی فرآیند فیلتر کردن قهوه بودند. این ظروف که در سال ۱۷۸۰ تولید شدند، دارای جایی بودند که پارچه قرار میگرفت و به شما امکان میداد تا قهوه را از طریق فیلتر بیرون بریزید. با این حال، این ظروف با چند مشکل روبهرو بودند. اولاً، بسیاری از علاقمندان به قهوه متوجه شدند که طعم قهوهشان توسط طعم پارچهای که استفاده میشد، تحت تأثیر قرار میگیرد. دوماً، اگر ذرات قهوه خیلی خشک بودند، مشکلاتی پیش میآمد. به عنوان مثال، اگر ذرات خیلی خشک بودند، آب به سرعت از آنها عبور میکرد و یک فنجان قهوه بسیار ضعیف ایجاد میشد.
لینک مفید: انواع نوشیدنی قهوه
فیلترهای فلزی
فیلترهای فلزی برای اولین بار در اوایل دهه 1800 در فرانسه معرفی شدند. این به یک نسخه اولیه از فرنچ پرس، با یک فیلتر فلزی همراه با یک چکش برای فشرده سازی تفاله های قهوه تبدیل شد.
پرکولاتور
پس از توسعه فیلترهای فلزی، پرکولاتورها در دهه 1800 توسعه یافتند و محبوب شدند. پرکولاتور از فشار بخار برای دم کردن قهوه استفاده می کند. در بالای دیگ یک فیلتر فلزی پر از تفاله قهوه وجود دارد و با جوشاندن آب، از روی تفاله قهوه بالا میرود و سپس از فیلتر خارج میشود.
لینک مفید: تفاوت کافی میکس و نسکافه
دیگ سیفون
دیگ سیفون در اوایل قرن نوزدهم ساخته شد. این دیگها شبیه ساعت شنی هستند و آب را مجبور به سیفون کردن و مخلوط کردن با قهوه آسیاب شده میکند. مردم این روش را دوست داشتند، زیرا لیوان به آنها اجازه می داد قهوه را در حال دم کردن ببینند. با این حال، در آن زمان خطراتی را به همراه داشت، زیرا فشار اشتباه می تواند باعث انفجار شیشه شود! با وجود این، دیگ سیفون در دهه 1840 به صورت تجاری در دسترس قرار گرفت و تا به امروز جذابیت خود را با قهوه سازهای صنعتگر حفظ کرده است.
لینک مفید: قهوه دوپیو
روش دمآوری قطرهای
روشهای دمآوری قطرهای در اوایل قرن نوزدهم تکامل یافت. در این روش، آب داغ به آرامی به فیلتری که پر از دانههای قهوه است، ریخته میشود. آب از طریق فیلتر به زیر قوری قهوه میگذرد و توسط یک پد گرمایشی گرم نگه داشته میشود. این روش به ویژه در امریکا هنوز هم بسیار محبوب است.
دستگاه اسپرسو
اولین دستگاه اسپرسو در سال ۱۸۸۴ ساخته شد و برای تهیه قهوه قوی از بخار فشرده استفاده میکرد. با این حال، بر خلاف دستگاههای اسپرسو امروزی که قهوه را به صورت فردی تهیه میکنند، دستگاه اسپرسو اولیه دستههای بزرگی از قهوه را تولید میکرد، نه فنجانهای فردی. در جستجوی روشی برای کوتاه کردن زمان تهیه قهوه، دستگاه اسپرسو در سال ۱۹۰۱ توسط لوئیجی بزرا بهبود یافت. نسخه بهروز شده او این امکان را فراهم کرد که دستگاه میتواند در هر ساعت ۱۰۰۰ فنجان قهوه تولید کند. از آغاز تولیدش، دستگاه اسپرسو به بهبود فرآیند تولید قهوه کمک کرده است. به عنوان مثال، در سال ۱۹۴۵، دستگاههای اسپرسو با فشار استخراج بالاتری ساخته شدند.
لینک مفید: بسکت قهوه پورتافیلتر
فرنچ پرس
فرنچ پرس برای اولین بار در سال 1852 در فرانسه ثبت اختراع شد. از آن زمان، طراحی چند بار تغییر کرده است. در واقع، نوع فرنچ پرس که ما امروز می شناسیم، در واقع توسط یک سوئیسی-ایتالیایی ساخته شده است، اگرچه در فرانسه تولید شده است. فرنچ پرس به این صورت کار می کند که تفاله های قهوه درشت را با آب داغ خیس کرده و سپس از یک پیستون فلزی برای جدا کردن این دو استفاده می کند.
هاریو V60
یکی از دستگاههایی که در تهیه قهوه دمی از آن استفاده می شود V60 است که شکل مخروطی با زاویه 60 درجه دارد و برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ معرفی شد. این دستگاه برای تهیه قهوه از نوع پور اوور (ریختن دستی) استفاده میشود که زمان تماس بیشتری با دانههای قهوه دارد.
لینک مفید: قهوه ترک از نوشیدنی تا سنت
آئروپرس
آئروپرس توسط آلن آدلر در سال ۲۰۰۵ اختراع شد و به منظور تولید فنجانی کمتر تلخ قهوه در عرض چند ثانیه طراحی شد! قهوه آئروپرس به دلیل فشاری که در آن به وسیله فشار دادن اعمال میشود، غنی و صاف است. علاوه بر این، آئروپرس کوچک و قابل حمل است که به شما این امکان را میدهد که در حرکت یک فنجان قهوه درست کنید.
لینک مفید: مراحل تولید قهوه
قهوهساز کمکس
قهوهساز کمکس توسط پیتر شلبو در سال ۱۹۴۱ اختراع شد و دو سال بعد از ثبت اختراع، شرکت کمکس برای تولید آن تأسیس شد. این قهوهساز از شیشه ظریف ساخته شده است و دارای دو بخش بالایی و پایینی است که توسط یک فیلتر کاغذی اختصاصی کمکس از هم جدا میشوند. بخش بالایی برای قراردادن دانههای قهوه آسیاب شده و ریختن آب استفاده میشود، در حالی که بخش پایینی برای جمعآوری عصاره قهوه است.
عوامل موثر بر کیفیت قهوه دمی
عوامل زیادی بر کیفیت قهوه های دمی تاثیر دارند که در ادامه به آنها پرداخته ایم:
تاثیر تجهیزات بر کیفیت قهوه دمی
اطمینان حاصل کنید که ابزارهای خود – از آسیاب دانه و فیلتر تا قهوهسازها – پس از هر استفاده بهطور کامل تمیز شوند. آنها را با آب گرم و صاف شسته (یا بهطور کامل پاک کنید) و با یک حوله جذبی خشک کنید. بسیار مهم است که بررسی کنید که هیچ دانههای قهوه باقی نمانده باشد و هیچ تجمع روغن قهوه (کافئول) وجود نداشته باشد که میتواند باعث تلخ و گنده شدن طعم فنجانهای قهوه آینده شود.
لینک مفید: معرفی انواع قهوه
دانههای قهوه و کیفیت قهوه دمی
قهوه عالی با دانههای قهوه عالی شروع میشود. کیفیت و طعم قهوه شما نه تنها توسط روش دمآوری مورد علاقهتان بلکه همچنین توسط نوع قهوهای که انتخاب میکنید مشخص میشود. میتواند تفاوت فراوانی بین رستها وجود داشته باشد، بنابراین بهتر است راهنمای انواع رستها ما را بررسی کنید.
بعضی از عواملی که روی طعم قهوه تاثیر میگذارند شامل موارد زیر هستند:
کشور و منطقه مبدأ
نوع دانه – عربیکا، روبوستا – یا مخلوط
نوع رست
بافت و میزان آسیاب دانه قهوه شما
لینک مفید: تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا
تاثیر تازگی قهوه بر کیفیت قهوه دمی
قهوه را هر چه زودتر پس از تست شدن خریداری کنید. قهوه تازهتر، برای تهیه یک فنجان قهوه با کیفیت ضروری است، بنابراین بهتر است قهوه خود را به مقدار کمی (بهتر است هر یک تا دو هفته یکبار) خریداری کنید. هرگز از دانههای قهوه استفاده شده خود برای تهیه قهوه دوباره استفاده نکنید.
لینک مفید: قهوه سبز چیست؟
تاثیر آب در قهوه دمی
آبی که استفاده می کنید برای کیفیت قهوه شما بسیار مهم است. اگر آب لوله کشی شما خوب نیست یا بو یا طعم قوی مانند کلر دارد، از آب فیلتر شده یا بطری شده استفاده کنید. اگر از آب لوله کشی استفاده می کنید، اجازه دهید چند ثانیه قبل از پر کردن ظرف قهوه تان کار کند و حتما از آب سرد استفاده کنید. از آب مقطر استفاده نکنید.
مقاله خواندنی: تفاوت قهوه گلد و قهوه کلاسیک
نسبت قهوه به آب
یک دستورالعمل کلی “نسبت طلایی” نامیده می شود – یک تا دو قاشق غذاخوری قهوه آسیاب شده برای هر فنجان آب در نظر گرفته شود.
لینک مفید: قهوه چشم قرمز
دمای آب
آب سرد باعث ایجاد قهوه بدون کف و کم عصاره می شود، در حالی که آب بیش از حد داغ نیز باعث از بین رفتن کیفیت طعم قهوه می شود.
اگر قهوه را به صورت دستی دم میکنید، بگذارید آب کامل بجوشد، اما زیاد جوش نزند. منبع حرارت را خاموش کنید و قبل از اینکه قهوه را سرو کنید، اجازه دهید یک دقیقه استراحت کند. قهوه بسته به ظرفی که از آن سرو می شود معمولاً پس از سرو به سرعت خنک می شود. و بسیاری از مصرف کنندگان قهوه ممکن است خامه یا شیر اضافه کنند که خاصیت خنک کنندگی نیز دارد.
زمان دم کردن
مدت زمانی که آب با تفاله قهوه در تماس است یکی دیگر از عوامل مهم طعم دهنده است. در سیستم قطره ای، زمان تماس باید تقریباً 5 دقیقه باشد. اگر قهوه خود را با استفاده از فرنچ پرس درست می کنید، زمان تماس باید 2-4 دقیقه باشد. اسپرسو زمان دم کردن کوتاهی دارد – قهوه فقط 20 تا 30 ثانیه در تماس با آب است. از طرف دیگر، دم نوش سرد باید در طول شب (حدود 12 ساعت) دم بکشد.
اگر از طعم محصول نهایی راضی نیستید، احتمالاً یکی از موارد زیر است:
زمان دم کردن بسیار طولانی است
زمان دم کردن بسیار کوتاه است.