طرز تهیه قهوه عربی
طرز تهیه قهوه عربی اصول سادهای دارد. قهوه عربی با روش تهیه و طعم دهنده آن تعریف می شود. برای تهیه قهوه عربی از ظرف خاصی به نام دله استفاده می شود و ترجیحا روی زغال آماده می شود. دله یک قهوه جوش خاص است. این نوشیدنی یک قهوه بدون فیلتر است که به صورت سیاه سرو می شود. قهوه عربی در فرهنگ و سنت عربی خاورمیانه ریشه دارد و محبوب ترین شکل قهوه است که در خاور میانه دم می شود. برای درست کردن قهوه عربی باید به آن ادویه و طعم دهنده افزوده شود. قهوه عربی که ریشه در سنت بادیه نشینی دارد، شیرین نیست، اما برای جبران عطر و طعم تلخ، آن را معمولاً با شیرینی سرو می کنند. در ادامه این مقاله از قهوه آریا، فروشگاه آنلاین قهوه، طرز تهیه قهوه عربی و فواید آن را برای شما بیان می کنیم.
تاریخچه قهوه عربی
طبق یک داستان تاریخی، اولین بار یک چوپان یمنی بود که متوجه تاثیر انرژی حاصل از خوردن دانههای قهوه توسط گله شد. پس از آن، پای راهبان صومعه به میان آمد که متوجه عطر قوی قهوه بر اثر سوختن آن شدند و توانستند یک نوشیدنی انرژیزای جدید خلق کنند. سپس، در فاصله قرون 13 تا 15 میلادی، قهوه به مناطق مختلف خاورمیانه و آفریقای شمالی وارد شد. چند قرن بعد، یعنی در قرون 16 و 17 میلادی در بخشهایی از اروپا مانند ایتالیا و آمریکا، به شهرت جهانی رسید.
قهوه عربی از تاریخچهای عمیق و جایگاه اجتماعی بالایی برخوردار است و به همین علت، در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده است. قهوه عربی از قهوه عربیکا (Arabica) تهیه میشود. عربیکا و روبوستا، نام دانههای قهوه مشهور در جهان هستند. عربیکا، بیش از ۸۰ درصد قهوه جهان را تشکیل میدهد و در ارتفاع خاصی کشت میشود. جالب است بدانید که تمامی مزارع قهوه عربیکا در ارتفاع ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ متری قرار دارند. سرو قهوه عربی در بیشتر کشورهای خاورمیانه بهعنوان بخش مهمی از مهماننوازی و رسوم سنتی و صمیمانه بومیان منطقه به شمار میآید.
مواد لازم برای تهیه قهوه عربی
مواد مورد نیاز برای تهیه این نوع قهوه شامل:
- پودر قهوه ۳ قاشق غذاخوری
- آب ۳ فنجان
- دله
- هل تازه آسیاب شده، دارچین، زنجبیل و میخک به میزان دلخواه
- زعفران و گلاب به میزان دلخواه
- خرما، انجیر یا شیرینیهای دیگر برای سرو
طرز تهیه قهوه عربی با دله
تهیه قهوه عربی با دله خیلی راحت است که در ادامه به شما آموزش می دهیم:
- یک فنجان آب را داخل دله بریزید و روی شعله ملایم گاز بگذارید تا به جوش بیاید. وقتی آب یکی دو غل خورد، دله را به مدت ۳۰ ثانیه از روی گاز بردارید تا دمای آب، کمی پایینتر از نقطه جوش بیاید. این دمای ایده آل برای اضافه کردن پودر قهوه است.
- ۱ تا ۲ قاشق چایخوری پودر قهوه را به آب با دمای ایده آل اضافه کنید و هم بزنید. سپس دله را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.
- اجازه دهید تا قهوه به مدت ۱۰ تا ۱۲ دقیقه روی شعله ملایم گاز دم بکشد. نشانه دمکشیدن قهوه، ایجاد شدن تدریجی کف یا فوم قهوه روی دله و بالا آمدن پودر قهوه به روی سطح است.
- پس از دم کشیدن قهوه، آن را از روی شعله گاز بردارید و اجازه دهید حدود ۱ دقیقه استراحت کند و در جایی ساکن بماند. سپس میخک، زعفران و ادویه دلخواهتان را به مقدار دلخواه به آن اضافه کنید. اگر از هل استفاده میکنید، آن را با پشت قاشق یا هاون له کرده و سپس آسیاب کنید.
- پس از افزودن ادویه، دله را به مدت کوتاهی روی شعله ملایم گاز بگذارید و اجازه دهید تا فوم یا کف قهوه تشکیل شود. دله را از روی گاز بردارید و به مدت ۵ دقیقه کنار بگذارید تا پودر قهوه تهنشین شود.
فواید قهوه عربی
قهوه عربی اصلی و سنتی، بدون قند و شکر سرو می شود، ولی با توجه به ذائقه فرد می توان شکر اضافه نمود. به همین خاطر قهوه عربی فاقد کالری است. علاوه بر این، ادویه جاتی که به قهوه اضافه می شوند فواید زیادی برای سلامتی فرد دارند اما به دلیل وجود کافئین، نباید در مصرف آن ها زیاده روی کرد. هرچه دانه های قهوه بیشتر تفت داده شوند میزان کافئین هم کمتر خواهد شد.
همچنین، انواع ادویه های موجود در قهوه عربی آن را با آنتی اکسیدان هایی که از عفونت و بیماری جلوگیری می کنند پربار می کند. حالا که با قهوه عربی آشنا شدید، می توانید اگر دوست داشتید آن را در منزل تهیه کنید و از نوشیدنش لذت ببرید. این را بدانید که حتما نیاز به دله نیست و در صورت نداشتن می توانید قهوه جوش مسی و ایبریک را برای دم آوری اما با همان روش تهیه ای که گفته شد استفاده نمایید. از ادویه ها برای کم کردن تلخی و بیشتر معطر کردن قهوه مورد نظر استفاده نمایید.
آداب نوشیدن قهوه عربی
بعد از دمکردن قهوه، دله را در دست چپ خود گرفته و قهوه را داخل فنجانی که در دست راست دارید بریزید. بعد از این انتظار میرود که مهمان شما هم، با دست راست فنجان قهوه را برداشته و بنوشد. ممکن است افزودنیهای مختلفی مثل بادام، کارامل و… به این قهوه اضافه شود، اما در بیشتر مواقع قهوه عربی بدون افزودنی سرو میشود. به یاد داشته باشید که مهمانهای شما در هر بار ملاقات، حداقل بین یک تا سه فنجان قهوه میل میکنند، پس حتما به آنها قهوه تعارف کنید. اگر مهمان شما بعد از خوردن قهوه، فنجان را به سمت راست چرخاند یعنی قهوه تمام شده است و میزبان میتواند برای او دوباره قهوه بریزد. در مجالس، ابتدا باید برای مهمترین فرد جمع، مانند یک شیخ یا عالم دینی، قهوه سرو شود و پس از او، به شخصی که در سمت راست ایشان نشسته است، قهوه تعارف شود.
تفاوت قهوه عربی با قهوه ترک
از آنجایی که قهوه از عربستان به ترکیه رفته، شباهت های زیادی در قهوه عربی و قهوه ترک وجود دارد. اگر به طور کلی بخواهیم که به این موضوع بپردازیم باید بگوییم که قهوهی عربی تفاوت چندانی با قهوهی ترک ندارد. هر دو مدل این قهوه به صورت سیاهرنگ بوده و در تهیهی آن از قهوههای ریز آسیابشده استفاده میشود. تنها تفاوت قابل توجه در تهیه این دو مدل قهوه، اضافه کردن هل یا سایر ادویهها به قهوه عربی است. در هر دو مدل قهوه میتوانید از شیرینکنندهها استفاده کنید. هیچ اهمیتی هم ندارد که جهت تهیه این دو نوشیدنی از چه مدل دانههای قهوه استفاده نمایید.
سخن آخر
عربها از نخستین اقوامی بودند که یاد گرفتند چطور از دانههای قهوه یک نوشیدنی خوشطعم بسازند. به همین دلیل، طرز تهیه قهوه عربی در فرهنگ این مردم ریشه عمیقی دارد. عربها برای احترام گذاشتن به مهمانان خود قهوه سرو میکنند و برای این کار، آداب و رسوم خاص و جذابی دارند. اما لازم نیست برای سرو یک فنجان قهوه عربی خوشمزه و جذاب به یک کشور عربی سفر کنید. شما میتوانید این قهوه را با بهترین کیفیت از فروشگاه های قهوه تهیه کنید و از نوشیدن یک فنجان قهوه عربی اصیل در خانه لذت ببرید.